روز ۱۶ بهمن ۱۴۰۱، حکم نهایی اخراج و تعلیق دستکم ۱۶ دانشجوی دانشگاه زابل از سوی کمیته انضباطی ایندانشگاه در جلسه تجدیدنظر صادر و ابلاغ شده است.
طبق این احکام
۱_ مژده سعادتی ترم ۹ رشته بازیگری ،
۲_ سارا جهانتیغ ترم ۵ رشته فیزیک ،۳_ شهاب کمالی ترم ۵ رشته مهندسی عمران از دانشگاه « هر سه نفر اخراج شده اند»
۴_ سیاوش فتاحی ترم ۸ رشته مهندسی کشاورزی ،به دو ترم محرومیت از تحصیل بهمراه محرومیت از امکانات رفاهی،محکوم شده اند.
گفتنی است تا لحظه تنظیم گزارش از هویت و جزئیات دقیق احکام صادر شده برای ۱۲ دانشجوی دیگر اطلاعی در دسترس نیست.
طبق گفته منابع مطلع:« در ۲۰ دی ماه ۱۴۰۱ دانشجویان دانشگاه زابل طی فراخوانی خواستار صرف ناهار در تاریخ ۲۷ دی ماهبصورت مختلط در سلف سرویس دانشگاه شده بودند که یک روز پس از این فراخوان بسیاری از دانشجویان به بهانه کمحجابی،درخواست تریبون آزاد، شعار نویسی، اقدام جهت سازماندهی اعتراضات و… توسط حراست به کمیته انضباطی فراخوانده شدند که پساز احکام اولیه، روز ۱۶ بهمن ماه ۱۴۰۱، احکام نهایی صادر و به آنها ابلاغ شده است.
این در حالی است که دانشجویان موارد مطروحه علیه خود را رده کردهاند.
لازم بذکر است که احکام صادره مذکور با هماهنگی و دستور آقایان «خالقی» حراست دانشگاه، افراسیاب» رئیس دانشگاه، «مهرانه» رئیس نهاد رهبری، «فرجیان مشهدی» معاون نهاد رهبری و «مهدی دهمرده» رئیس امور دانشجویی و از نیروهای اطلاعاتی صادر وابلاغ شده است».
پیشتر نیز 12 تن از دانشجویان دانشگاه باهنر کرمان حکم اخراج و 80 نفر دیگر از آنها حکم تعلیق دریافت کرده بودند.
همچنین «خبرنامه امیرکبیر»، نشریه داخلی دانشگاه امیرکبیر تهران خبر داده بود که شماری از دانشجویان بدون برگزاری کمیته انضباطی تعلیق و به دانشگاه ممنوع الورود شدهاند.
پیشتر با افزایش اعتراضات دانشجویی و پیوستن آنها به خیزش سراسری مردم ایران علیه جمهوری اسلامی، وزارت بهداشت و وزارت علوم، تحقیقات و فناری ایران، با وضع قوانین سختگیرانه جدید، «آییننامه انضباطی دانشجویان» را بروزرسانی کردند.
مواد 38، 43 و 44 این آییننامه، برگزاری هرگونه اجتماع علیه جمهوری اسلامی و یا دیگر اقدامات اعتراضی از جمله شعارنویسی و پخش اعلامیه در دنیای مجازی و واقعی را جرمانگاری کرده است.
آزادیهای سیاسی نیز در آییننامه جدید محدودتر شده و بر اساس ماده 39، 41 و 42 عضویت دانشجویان در تشکلهای سیاسی بسیار محدود شده است. بر اساس تبصره 2 ماده 32 این آییننامه، تشکیل هرگونه گروههای مجازی دانشجویی با جمعیت بالای 100 نفر نیز به مجوز کمیته ناظر بر نشریات دانشجویی نیاز دارد.