علی نانوایی، دانشجوی دکترای علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی تهران، در شب تولدش ۲۸ دی بازداشت شد. مأموران امنیتی با هجوم به خانه این فعال صنفی دانشجویی، او را ربودند و لپتاپ و تلفن همراه و وسیلههای شخصیاش را با خود بردند.
علی نانوایی در ۱۱ روزی که از بازداشتاش گذشته است، تنها یک تماس بسیار کوتاه با خانوادهاش داشته و از محل نگهداریاش در بند ۲۰۹ اوین خبر داده است. مقامهای امنیتی در روند غیرقانونی همیشگیشان اجازه ورود وکیل به پرونده را نمیدهند و اتهامهای این دانشجوی دکترای بازداشتی مشخص نیست.
علی نانوایی در خیزش آبان ۹۸ نیز بازداشت و به شش ماه حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد. این حکم به مدت ۲ سال به حالت تعلیق درآمد. نانوایی را وادار به رونویسی از سه کتاب تعیینشده از سوی دادگاه نیز کردند. جمهوری اسلامی از آغاز انقلاب ژینا تا کنون در جریان سرکوب بیش از ۵۲۷ تن را کشته و بیش از ۲۰ هزار تن را بازداشت کرده است. دستکم ۷۱۷ تن از بازداشتیها دانشجو بوده اند.
سرکوب فعالان دانشجوئی و بیان اتهامات امنیتی بر علیه این دسته از شهروندان از جمله موارد ناقض حقوق بشر و در راستای سرکوب آزادی بیان و عقیده در ایران است و در اسناد بین المللی حقوق بشر در ماده ۱۹ اعلامیه جهانی و همچنین ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز بر آن تاکید شده است.
همچنین بازداشت خودسرانه افراد و عدم تفهیم اتهام فرد در زمان بازداشت و عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسیمصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ نیز مورد تاکید قرار گرفته است.
براساس آخرین آمار منتشر شده در شبکه های اجتماعی، از آغاز اعتراضات سراسری در ایران، ۱۹۵۹۴ نفر در بازداشت به سر می برند.