نژاد پرستی در جامعه ایران، امری فراگیر نیست ولی رگه هایی از آن در ایران نیز وجود دارد که البته گاه بسیار هم جدی است. خود برتر بینی و تحقیر دیگران که گاه با تمسخر و توهین همراه است و نیز نسبت دادن صفاتی به کلیت یک قوم و قبیله و نژاد، جلوه هایی از نژاد پرستی هستند. این مسأله هم در قبال برخی هموطنان وجود دارد و هم در قبال ملت های دیگری از مردم افغانستان گرفته تا مردم کشورهای عربی. گاه برخی اتفاقات نیز مزید بر علت می شوند تا خشم از یک واقعه خاص، ابعاد نژاد پرستانه پیدا کند.
وقتی پای مسئلهٔ نژاد، نژادپرستی، و اقدامات ضد نژادپرستانه در میان است، گاهی نمیدانیم چگونه میتوانیم بهتر عمل کنیم و به فرزندان خود یاد بدهیم که عملکرد بهتری داشته باشند یا خودمان چطور از نژادپرستی پرهیز کنیم.
تعامل کودکان ما با دنیا هر روز بیشتر خواهد شد و دنیا پر است از آدمهای رنگارنگ، گویشها، لهجههای مختلف و تفکرات و رسم و رسومهای متفاوت. اما چگونه با فرزند خود در مورد نژادهای مختلف و اهمیت ضد نژادپرست بودن صحبت کنیم؟ وظیفهٔ ما در قبال برخورد کودکانمان با رنگها و زبانهای مختلف یا مهمتر از آن گویش و لهجههای بیشمار سراسر دنیا یا در سرزمین مادری خودمان چیست؟
چطور با نژادپرستی برخورد کنیم؟
1- به حقوق هم احترام بگذاریم
2- از به کار بردن برخی کلمات نژادپرستانه خودداری کنیم : از به کار بردن کلمهها و جملههایی با مفهوم تبعیض نژادی که شاید پیش خودمان فکر کنیم گفتنشان ایرادی ندارد هم پرهیز کنیم. پس از به کار بردن کلمهها و عبارتهایی مثل شهرستانی و دهاتی و بسیاری از کلمات مشابه دیگر بپرهیزیم.
4- جوکهای قومیتی تعریف نکنیم : اگر میخواهیم اتفاق خندهداری را تعریف کنیم، سعی کنیم از به کار بردن عبارتهایی به خصوص برگرفته از قویمت افراد کاملاً و به شدت پرهیز کنیم تا این عادت ناشایست و ناخودآگاه از بینمان برود.
5- همیشه در موردش صحبت کنیم: کنار خانواده، دوستان و همکاران خود هم ضدنژادپرست باشید، حتی اگر هیچ مهاجری در میانشان نباشد. همچنین این نوع تفکر و مکالمات باید هر روز در جریان باشد.
6- تکلیف تعیین نکنیم : این رفتار نادرست را نداشته باشیم که به مهاجران افغان یا هر نژاد دیگری بگوییم که شیوههای اعتراض آنها نامناسب است یا اصرار کنیم که دیگران فرهنگ ما را بپذیرند. همگون شدن در این مورد نه درست است و نه مفید.
7- به کودکان احترام و درک سنت ها و قومیت های مختلف را بیاموزیم.
از آنجا که خالق گیتی با رنگ ها و ابعاد گوناگون، با شکل ها و فرم های مختلف و همینطور با تضادهای زیبا در آفرینشش برای ما به درستی بازگو می کند، گونه ها،نژادها و قومیت های رنگارنگ در کنار هم معنا پیدا می کنند و این مهم می بایست در زندگی ما سرلوحه ای باشد برای احترام و پذیرش یکدیگر. تا جهانی مملو از نظم، شادی و آزادی را برایمان فراهم کند.