تحقیر نژادی و قومیتی در ایران موضوع جدیدی نیست. اقوام و ملل مختلف در ایران بارها شاهد انواع توهینها در میان مردم بودهاند، مانند جوکها و یا تعابیر نادرستی که برای گیلک، کرد، لر، ترک، مازنی، عرب و بلوچ به کار برده میشود. آنجا که این توهینها و تحقیرها در رسانه به نمایش در آمده گاهی باعث اعتراض و در مواردی اندک عذرخواهی شده است.
اما تحقیر افغانها موضوعی است که تا به حال کمتر مورد توجه گرفته و در سالهای اخیر با افزایش استفاده از شبکههای مجازی بیشتر به این مساله واکنش نشان داده شده است.
استفاده از الفاظ نادرست به افغانها در اقشار مختلف جامعه وجود دارد. به دلیل مشکلات اقامتی که برای افغانها در ایران ایجاد شده بود اکثر این افراد امکان فعالیت در شغلهای متفاوت را نداشته و برای کار و تحصیل محدودیتهای بسیاری بر آنها اعمال میشود.
در عین حال محدود کردن افغانها برای حضور در شهرهای خاص بر این رفتارهای تبعیض آمیز و تحقیرآمیز دامن زده است.
بیش از دو میلیون مهاجر افغان در ایران زندگی میکند. مشخص نیست که چرا افغان ها در ایران مورد این حجم از تحقیر و نژادپرستی قرار میگیرند و این رفتارها از کجا نشات گرفته اما برخی از افغانها بر این باورند نوع تصویری که رسانههای ایران از آنها به نمایش گذاشتهاند تاثیر زیادی در این نوع نگاه جامعه به آنها داشته است.
نگاه تحقیرآمیز در روزنامهها و مجلات به ویژه صفحات حوادث نسبت به افغانها نیز موضوع دیگری است که کمتر به آن پرداخته شده است. هرچند برخی از خبرنگاران حوادث بر این عقیده هستند که این نوع خبرنویسی ارتباطی با توهین و تحقیر قومیتی خاص ندارد.
افغان ها در ایران از اینکه تحت تبعیض و نژادپرستی قرار دارند شکوه دارند و مواجهه با نژادپرستی جوامع میزبان را یکی از دردناکترین تجربههایشان میدانند.
اعمال محدودیت و سختگیری علیه مهاجران افغانستانی در ایران از سوی جمهوری اسلامی، منجر به محرومیت گسترده از حقوق اساسی و نیز مانع بزرگی در مسیر ادغام آنها در جامعه ایران شده است.