شامگاه پنجشنبه ۱۶ دی، دو کولبر در مناطق مرزی نوسود، بر اثر تیراندازی نیروهای نظامی کشته و زخمی شدند.
اسامی این کولبران اهل شهرستان روانسر، “فریدون و سیروس” عنوان شده است.
از وضعیت عمومی کولبر زخمی شده اطلاعی در دست نیست.
کولبری، شغلی کاذب و مشقت بار است که مردم مناطق مرزی در پی فقدان فرصت های شغلی به آن روی می آورند و سالانه ده ها تن در مواجهه با خطرات طبیعی و یا در پی شلیک نیروهای مرزبانی کشته و یا زخمی می شوند.
در بخشی از گزارش سالانه وضعیت حقوق بشر در ایران؛ ویژه سال ۲۰۲۱ به شهروندانی که توسط ارگانهای نظامی کشته و یا زخمی شدهاند پرداخته شده است.
به غیر خسارت های مادی، قتل حیوانات بارکش و حوادث روی داده از جمله سرمازدگی و بهمن، در این گزارش قتل ۲۳ کولبر (باربر مرزی) و زخمی شدن ۸۱ تن آنان توسط نیروهای مرزبانی و انتظامی ثبت شده است.
لازم به ذکر است که ۲۸ کولبر دیگر نیز به واسطه شرایط اقلیمی و جغرافیایی مانند سرمازدگی و سقوط از ارتفاع دچار حادثه شدند که از این تعداد ۱۶ کولبر زخمی شدند و ۱۲ کولبر جان باختند.
بسیاری ازکولبران بدون حمایت معیشتی دولت، بیمه و یا درآمد با مشکلات جدی در تامین هزینه خانواده مواجه شدهاند.
دولت ایران به دلیل به رسمیت نشناختن کولبری به عنوان شغل، حمایتهایی از جمله بیمه و خدمات اجتماعی را نیز از آنها دریغ میکند.
علاوه بر مشکلات معیشتی، امنیت و جان کولبران نیز در خطر است و بسیاری از آنها هدف حمله و تیراندازی ماموران انتظامی و امنیتی ایران قرار میگیرند.
شاخصهای توسعه اقتصادی شهرهای مرزی با دیگر مناطق ایران از وجود نابرابری در امر سرمایهگذاری و بیتوجهی حکومت ایران به این مناطق آشکار است و با توجه به آن فقر و بیکاری گسترده، نابرابری و چالشهای نشات گرفته از آن باعث رویآوری مردم به این شغل پرخطر به منظور امرار معاش شده است.
بیشتر بخوانید:
مأموران خامنهای کولبران را متجاوزان مرزی توصیف کردند
جامعه جهانی باید حمله حکومت ایران به حق حیات را متوقف کند.
نیروهای مسلح جمهوری اسلامی در استانهای مرزی کشور با مصونیت کامل به سوی شهروندان تیراندازی میکنند و تاکنون گزارشی درباره محاکمه این نیروها و فرماندهان آنها منتشر نشده است.