افزایش مصرف مواد مخدر در ۹ استان کشور در میان نوجوانان با سنین ۱۵ تا ۱۹ سال
روند افزایشی مصرف مواد مخدر در میان نوجوانان و در جوانان کشور در حالی روندی افزایشی به خود گرفته که مسئولان ستاد مبارزه با مواد مخدر نسبت به این روند هشدار دادند.
علیرغم عدم ارائه آمار و ارقام دقیق از سوی مسئولان مدعی مبارزه با مواد مخدر در ایران اما گزارشهایی از افزایش و روند رو به بالا در مصرف انواع مواد مخدر در میان نوجوانان و دانش آموزان با سنین ۱۵ تا ۱۹ سال را نشان می دهد.
اسکندر مؤمنی، دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در تشریح این خبر گفت: ” نرخ گسترش استفاده از انواع مواد مخدر در میان دانشآموزان ۹ استان کشور در دوره دوم متوسطه و هنرستان در استانهای تهران، خراسان جنوبی، فارس، سمنان، البرز، خوزستان، کرمان، خراسان رضوی و کرمانشاه از میانگین کشوری بالاتر است و در بین استانها، تهران رتبه اول را دارد.”
حسنوند ادامه میدهد: “گرس، بنگ، ماری جوانا و گل از جمله مواد مخدر هستند که اکنون در فضای مجازی بیشترین سهم را در خرید و فروش دارند. خریداران این مواد عمدتاً سنین پایینی دارند و اطلاعی از اثرات منفی مواد مخدر ندارند. فروشندگان نیز با سوءاستفاده از این ناآگاهی، تلاش میکنند تعداد بیشتری از نوجوانان و جوانان را در دام خود گرفتار کنند.”
علی دادپور، درمانگر اعتیاد درباره این موضوع به همشهری میگوید: “مدتهاست ماده گل در گوشه و کنار خیابان و در فضای مجازی فروخته میشود. هر چند نیروی انتظامی برخوردهایی با فروشندگان این ماده مخدر داشته است، اما فروشندگان بهدلیل ساده انگاری قانون و جرم انگاری اندک برای آن این ماده مخدر را با تبلیغ گسترده و به شکل آزادانه در جامعه هدف خود که همان دانشآموزان هستند میفروشند و آنها را با این حربه قانع میکنند که گل بکشند.”
در حالی مسئولان ستاد مبارزه با مواد مخدر از افزایش مصرف مواد مخدر در میان دانش آموزان و نوجوانان با سنین ۱۵ تا ۱۹ سال دارند که در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹, حقوق بشر در ایران با انتشار گزارشی به نقل از رکنا از نزدیک شدن سن اعتیاد در ایران به ۸ سال و کاهش سن مصرف انواع مواد مخدر بطور میانگین به ۱۲ سال و همچنین از افزایش تعداد افراد معتاد در ایران نسبت به سال ۱۳۹۰ به ۲ برابر خبر داده بود.
- بیشتر بخوانید: سن اعتیاد به مصرف موادمخدر در ایران به ۸ سال رسید
در آن گزارش، محمدرضا محجوب فر, کارشناس آسیب های اجتماعی در تشریح آن خبر گفته بود: “سن اعتیاد در ایران به ۸ سال رسیده است در حالی که میانگین سن شروع مصرف مواد مخدر در کشور به ۱۲ سال کاهش پیدا کرده. اما شمار معتادان ایران نسبت به سال ۱۳۹۰ به بیش از ۲ برابر شده. یعنی به عبارتی ۱۴ درصد جمعیت ایران معتاد هستند و با احتساب جمعیت ۸۵ میلیون ایران، حدود ۱۲ میلیون ایرانی معتاد که از این تعداد ۴/۵ میلیون نفر مصرف کننده مداوم انواع مواد مخدر هستند”.
همچنین در تاریخ ۶ تیر ماه ۱۳۹۹, صادق کشفی نژاد، مدیر کل سازمان بهزیستی استان فارس از کاهش سن اعتیاد در کشور خبر داد و در ادامه از زنانه شدن مصرف انواع مواد مخدر در میان شهروندان ایران سخن به میان آورد و این معضل را زنگ خطری برای جامعه در ایران دانست.
فقر و محرومیت از تامین اجتماعی شهروندان در حالی رو به گسترش است که در ماده ۲۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر که ایران از امضا کنندگان آن است بر محق بودن افراد بر تامین اجتماعی مناسب به لحاظ؛ خوراک, مسکن, پوشاک و سایر موارد اقتصادی تامین اجتماعی تاکید کرده اما برخوردهایی از این دست با شهروندان ایران مصداق نقض حقوق بشر است.
همچنین در هدف سوم سند ۲۰۳۰ یونسکو، به صراحت به حق همه انسانها از برخورداری محیط زندگی سالم و استاندارد، متناسب با شان و مقام انسانی آنها تاکید شده است اما در ایران پس از تصویب این سند برای اجرا در پی مخالفت علی خامنه ای و اعلام وی با این جمله که « آقایان بدون اجازه ما سندی را امضا کردند » اجرای این سند معتبر بین المللی به طور کامل از دستور کار در ایران خارج و با آن به شدت مخالفت شد.