«منفعت طلبی» اصلیترین عامل تخریب بناهای تاریخی متعلق به اقلیتهای مذهبی
علی مالمیر، مدیرکل میراث فرهنگی همدان می گوید دو سال پیاپی برای مرمت «کنیسه یهودیان» اعتبار گرفتیم اما چون انجمن کلیمیان اجازه مرمت بنا را نداد، مبلغ در جای دیگری هزینه شد!
در هفتههای اخیر گزارشهای متعددی از #تخریب_بناهای_تاریخی توسط نهادهای حکومتی از جمله شهرداری در رسانهها منتشر شد.
هرچند تخریب یا مصادره #اماکن_تاریخی و #باستانی در ایران پرسابقه است اما در بعضی موارد خبرنگار و فعالان حوزه اجتماعی و علاقمندان به #آثار_تاریخی این موارد را پیگیری میکنند و شماری از #خبرنگاران تلاش میکنند از مقامات مسئول بپرسند وظیفه آنها در قبال این تخریبها چیست؟
مسئولان اداره کل #میراث_فرهنگی استان تهران به ریاست “پرهام جانفشان عراقی” در هنگامه پاندمی #کرونا و زمانی که فرصتطلبان مشغول دست اندازی به میراث تاریخی پایتخت بودند، در دسترس خبرنگاران نبوده اند و اتفاقاتی در این زمان افتاده که این اداره کل کمترین توجه و یا واکنشی به آنها نداشته است.
باتوجه به تخریبهای متعدد از جمله در ابن بابویه، کشف آثار باستانی مشکوک در گورستان، تخریب کلیسا [ادونتیست تهران] و تخریب بنای مشروطه مسئولان سازمان میراث فرهنگی در قبال این وضعیت سیاست سکوت و انفعال را پیش گرفتند.
در این میان اما بخش عمده تخریبها و یا مصادره و تغییر کاربری اماکن شامل آثار تاریخی متعلق به #اقلیتهای_دینی میشود.
پس از تخریب کلیسای ادونتیست تهران که به گفته “احمد مسجدجامعی” عضو شورای شهر تهران شهرداری آن را قربانی منافع اقتصادی کرد تا تبدیل به مجتمع تجاری شود، گزارشها حاکیست سودجویان برای «کنیسه یهودیان» همدان نیز نقشه کشیدند.
از سوی دیگر مسئولان و رهبران اقلیتهای دینی نیز نسبت به حفظ آثار تاریخی کمکارند و یا شرایط مالی یا قوانین اجازه مرمت آثار را نمیدهد.
«#کنیسه_یهودیان » در کوچه جراحان خیابان باباطاهر شهر همدان قرار دارد و متعلق به دوره قاجار است. این بنا در ۱۶ بهمن ماه سال ۸۹ به فهرست آثار ملی ایران اضافه شد در وضعیت خوبی به سر نمیبرد.
علی مالمیر مدیرکل میراث فرهنگی همدان با اشاره به اینکه این بنای تاریخی متعلق به انجمن کلیمیان ایران است، گفته «اداره میراث فرهنگی همدان دو سال پیاپی اعتباری برای آن اخذ کرد اما چون این انجمن اجازه مرمت بنا را نداد، مبلغ در جای دیگری هزینه شد.»
او همچنین مدعی شد «انجمن کلیمیان ایران علاقمند به حفظ بنا نبود زیرا این کنیسه در حوزه تجاری قرار دارد، این انجمن گمان میکرد کاربری بنا تغییر و ارزش افزودهاش بیشتر خواهد شد.»
همزمان مسئولان ذیربط عنوان کردند به علت ثبت ملی بودن بنا امکان تغییر کاربری وجود ندارد و امیدوارند مذاکراتی برای مرمت آن صورت گیرد.