«مرور گزارشات به مناسبت روز جهانی سرطان»
در سال ۱۳۹۲؛ مدیر برنامه ملی سرطان اعلام کرد آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و تهران سرطانخیزترین استانهای ایران هستند.
در سال ۱۳۹۴؛ طبق گزارش ثبت سرطان ایران، در سرطانهای شایع مردان: بعد از یزد، زنجان و آذربایجان غربی بیشترین مبتلا را در خود جای دادهاند.
همچنین در سرطانهای شایع زنان: در سرطان رحم و مری؛ زنجان، در سرطان ریه؛ آذربایجان شرقی و غربی و در سرطان معده؛ اردبیل، زنجان، آذربایجان شرقی و غربی به ترتیب پیشتاز هستند.
در سال ۱۳۹۵؛ نسبت فوتشدگان بر اثر سرطان در هر ۱۰ هزار نفر آذربایجانی مساوی با ۵.۴ و تقریبا ۱.۲ برابر رقم در سطح ایران (۴.۶) بود.
سرطان معده شایعترین نوع سرطان در آذربایجان است.
بیشترین استانهایی که میزان بروز سرطان در آنها بالا بوده آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل، تهران و اصفهان بوده است.حدود دو سوم بروز سرطان در کشورهای در حال توسعه است. کشورهایی که میزان درآمد سالانهشان در حد متوسط جهانی قرار میگیرد و سیستم بهداشتی که زیرساختهای لازم را برای کنترل بیماریهای غیرواگیر داشته باشد، ندارندسرطان یکی از عوامل خطرساز سلامتی مردم است و به علت هزینه بالای آن علاوه بر اینکه از نظر اقتصادی خانواده را دچار مشکل فقر میکند، باعث مشکلات تغذیهای، افسردگی و روانی هم میشود.Co و ذرات معلق در هوا که از این وسایل متصاعد میشوند، سرطانزا هستند.موتورهای دیزلی خطرناکترین عامل آلودگی هوا هستند و حدود 20 درصد آلودگی هوا توسط این موتورها ایجاد شده که باعث سرطان ریه میشوند.فلزات سنگین که دارای آرسنیک هستند و خشکبار که دارای آفلاتوکسین بیشتری از حد استاندارد جهانی هستند نیز از عوامل ایجادکننده سرطان ها هستندبدترین و کشندهترین سرطان در ایران سرطان است و در زنان سرطان پستان و روده بزرگ و در مردان سرطان پوست و پروستات بیشترین افراد درگیر با سرطان در ایران را شامل میشود.