دادگاه برای اینکه شخصی علیه فردی دیگر شکایتی تنظیم کند شرایطی را در نظر گرفته است. از جمله اینکه شکایت او باید همراه با دلیل باشد. شخص شاکی باید دو گونه دلیل ارایه دهد:
اول اینکه، ثابت کند جرمی اتفاق افتاده
و دوم اینکه آن جرم توسط فرد “متهم” انجام شده
در واقع دادسرا حق ندارد به شکایتی که بدون ارائه مدرک و دلیل باشد و دلایل کافی برای احضار متهم و تحقیق از او وجود نداشته باشد، ترتیب اثر دهد و کسی را به عنوان متهم احضار و از او تحقیق کند. ( ماده 124 آیین دادرسی کیفری)
مثال: در یک ساختمان چهار طبقه چهار واحدی که همه مالکین دارای خودرو هستند، دزدی شبانه با بازکردن قفل در پارکینگ وارد شده و لوازم قیمتی تمام خودروها به جز یکی از آنها را به سرقت می برد. در این مثال متهم شدن یکی از همسایگان (به سرقت نرفتن لوازم خودروی او) دلیل کافی برای اتهام علیه او نیست. بلکه فقط ایجاد ظن و گمان می کند. همسایه ها باید دلایل خود را به همراه شکایت شان به مرجع قضایی ارائه کنند، وگرنه هیچ کس نمی تواند بدون دلیل کسی را در مظان اتهام قرار دهد. در این مورد، اگر همسایه ای که متهم شده، پیش از این به جرم سرقت محکوم شده باشد و یا کسی از همسایه ها دیده باشند که او در حالی که وسیله ای از وسایل سرقتی را در دست دارد از پارکینگ خارج می شود، در این صورت می توان شخص مضنون را مورد بازجویی قرار داد در غیر این صورت تحقیق از کسی که هیچ دلیلی علیه او نیست امری غیر قانونی است.