پاکستان در اقدامی کمنظیر اعلام کرد که بیش از هزار دادگاه ویژه برای رسیدگی به جرایم خشونت خانگی راه خواهد انداخت. آصف سعید خان کهوسه، رئیس قوهی قضائیه پاکستان با اعلام این خبر گفت که این دادگاهها فضای امنی را ایجاد خواهند کرد تا افرادی که از خشونت و آزار خانگی آسیب دیدند، بتوانند با خیال آسوده و بینگرانی حرف بزنند و شهادت دهند. قرار است در هر منطقهی قضائی در سراسر پاکستان، دستکم یک دادگاه ویژه برای رسیدگی به جرایم خشونت خانگی تاسیس شود.
به گزارش آرادا، سازمان مبارزه با نژادپرستی و افترا، رئیس قوهی قضائیه پاکستان ابراز امیدواری کرد که تاسیس این دادگاهها، کمک کند تا موارد بیشتری از آزار و خشونت خانگی گزارش شود. در پاکستان، خشونت و آزار خانگی بسیار گسترده است و خود مقامات قضائی این کشور بارها گفتند که اکثر موارد هرگز گزارش نشده و در نتیجه هیچ بررسی و پیگیری هم صورت نمیگیرد.
قرار است این دادگاهها غیرعلنی باشد، موارد شهادت آزاردیدگان را خصوصی و بهدور از حضور متهم و افراد دیگر بشنوند، زنان قاضی بیشتری استخدام و برای این دادگاه آموزش ببینند. اولین دادگاه آزمایشی در سال ۲۰۱۷ در ایالت پنجاب راه افتاد و مقامات قضائی پاکستان میگویند تجربهی این دادگاه، موفق بود و آنها را مجاب کرد که دادگاههای خشونت خانگی بیشتری را تاسیس کنند.
فعالان حقوق زنان و حقوق بشر در پاکستان هم این گفته را تایید میکنند و میگویند این دادگاه، واقعا مجال تازه و فضای امنی برای خشونتدیدگان بود که جلو بیایند و با هراس کمتری شهادت بدهند که چه بر آنها گذشت. دستگاه قضائی پاکستان در اقدامی تحسینبرانگیز، برای راهاندازی این دادگاه، شیوههای سوال و جواب از شاکیان و ایجاد فضای امن، از تجربهی فعالان حقوق زن در این کشور بهره برد. بعضی از فعالان زن کشور را دعوت و با آنها بارها جلسه گذاشت و از دانش و سالها تجربهی آنها برای تدوین شیوهی ادارهی دادگاه استفاده کرد.
«کمیسیون حقوق بشر پاکستان» که نهاد دیدهبانی مستقلی در این کشور است، در گزارش سال ۲۰۱۸ اعلام کرد که ۸۴۵ مورد خشونت خانگی را ثبت کردند. این نهاد هم تاکید کرد که این رقم، بسیار کمتر از آمار واقعی خشونت خانگی است و بسیاری از موارد هرگز از چهاردیواری خانه بیرون نیامده و جایی اعلام نمیشود. این بیاطلاعی از آمار واقعی خشونت در مناطق روستایی و شهرهای کوچک سر به فلک میزند و هیچ دادهی رسمی هم در میان نیست.
پاکستان در گزارش سال ۲۰۱۸ «تامسون رویترز» به عنوان ششمین کشور خطرناک دنیا برای زنان شناخته شد. پاکستان امیدوار است تاسیس این دادگاه باعث شود که موارد بیشتری از موارد خشونت خانگی گزارش و پیگیری شود و همزمان مجازات عاملان خشونت، هزینهی خشونت خانگی را افزایش داده و از موارد خشونت کاسته شود.