مرکز آمار ایران در تازهترین گزارشی که درباره وضعیت اشتغال در ایران منتشر کرده، نرخ بیکاری در بهار امسال را ۱۰/۸ درصد اعلام کرده است که نسبت به همین فصل در سال گذشته (۱۳۹۷) حدود ۱/۳ درصد کاهش داشته است.
این نرخ جمعیت شاغلین ١٠ ساله و بیشتر را در بر میگیرد.
در بهار امسال سهم جمعیت بیکار فارغالتحصیل دانشگاه نسبت به کل بیکاران بیش از۴۳درصد بوده که نسبت به بهار پارسال نزدیک به ۴ درصد بیشتر شده است؛ همزمان نرخ اشتغال فارغالتحصیلان دانشگاهها در ایران در مقایسه با پارسال افزایش داشته است.
به گزارش آرادا، سازمان مبارزه با نژادپرستی و افترا به نقل از گزارش مرکز آمار که روزدوشنبه (۱۷ تیر ماه) منتشر شده همچنین نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ٢۹ ساله را در این مدت ٢٣/٧ درصد اعلام کرده که نسبت به فصل مشابه در سال قبل ١/٨ درصد کاهش نشان میدهد.
بررسی تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی حاکی از آن است که این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل حدود نیم درصد کاهش داشته است.
بنابر اعلام مرکز آمار در بهار ١٣٩٨، بخش خدمات، صنعت و کشاورزی بیشترین سهم اشتغال را به خود اختصاص دادهاند.
بیشترین و کمترین نرخ بیکاری نقطه به نقطه در بهار به ترتیب مربوط به استانها چهارمحال و بختیاری (۱۶.۷ درصد) و همدان (۶.۱ درصد) بوده است.
بنابر اعلام مرکز آمار، اندازهگیری اشتغال و بیکاری در طرح آمارگیری این نهاد از تعاریف بینالمللی تبعیت میکند.
بر این اساس افراد ۱۰ ساله و بیشتر که در طول هفته (مرجع) حداقل یک ساعت کار کرده و یا بنا به دلایلی بطور موقت کارشان را ترک کرده باشند، شاغل محسوب میشوند.
افرادی که بدون مزد برای یکی از اعضای خانواده خود که با آنها نسبت خویشاوندی دارند کار میکنند و یا کارآموزانی که در تولید سهم دارند هم بر اساس این تعریف در زمره شاغلان قرار گرفتهاند.
بیکار هم بر اساس تعریف مشابه به کسی گفته میشود که ده سال یا بیشتر داشته باشد و در هفته مرجع کار نداشته باشد؛ یا در هفته مرجع و سه هفته قبل جویای کار باشد و یا در هفته مرجع و یا هفته بعد آن برای اشتغال مزدبگیری یا خوداشتغالی آماده به کار باشد.
بر اساس دادههای مرکز آمار ایران شاخص فلاکت (مجموع نرخ بیکاری و نرخ تورم) در زمستان سال ۹۷ به ۳۹ درصد رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل (۹۶) حدود ۱۰ درصد افزایش داشته است.
این اعداد و ارقام و رشد بیکاری در مقایسه با کشور همسایه ایران، ترکیه بسیار قابل توجه است.کشور ترکیه ششمین اقتصاد برتر اتحادیه ی اروپاست. ترکیه در ۸ سال گذشته بالغ بر ۹۴ بیلیون دلار سرمایه جذب کرده است و یکی از جذاب ترین کشورهای دنیا برای تاجران و کارآفرینان است. نیروی کار این کشور بسیار جوان می باشد به طوری که نیمی از جمعیت ترکیه زیر ۲۹ سال هستند. فضای کسب و کار در ترکیه بسیار رقابتی است و بیش از ۲۵۰۰۰ شرکت بین المللی در ترکیه وجود دارند. به طور میانگین برای راه اندازی یک شرکت در ترکیه فقط ۶ روزلازم است، در حالی که در سایر کشورهای عضو OECD این زمان به طور میانگین ۱۳ روز می باشد. نساجی و تولید پوشاک یک سوم شغل های کشور ترکیه را ایجاد کرده است و صنایع الکترونیک، اتومبیل سازی و ساخت و ساز ترکیه در حال رشد می باشند.طبق سخنانی که لطفی الوان وزیر اقتصاد ترکیه در رابطه با نرخ بیکاری داشته است ، ظرفیت ایجاد شغل در ترکیه سال به سال در حال افزایش می باشد. طوری که نرخ بیکاری در ماه ژانویه ۲۰۱۸ نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۲/۲ درصد کاهش داشته است. افزایش میزان اشتغال برای نیروی کار جوان در سال های آتی نیز ادامه خواهد یافت. در این میان کاهش نرخ بیکاری زنان نیز با سرعت بالا در حال ادامه است.
منبع: گزارش منتشر شده مرکز آمار ایران