هنوز ۱۴۰۰ هکتار از زمینهای کوردستان آلوده به مین است
.طی سال ١٣٩٧ دست کم ۵۵ شهروند در مرزهای کوردستان بە دلیل انفجار مین و مواد منفجرە قربانی شدەاند
شهروندان مناطق کوردنشین ایران با گذشت تقریباً سه دهه از پایان جنگ ایران ــ عراق، هنوز هم درگیر انفجار مینهای عمل نکرده هستند و غیرنظامیان به ویژه .کودکان بطور مداوم در این مناطق قربانی میشوند
ایران با وسعت آلودگی نزدیک به ۴ ملیون هکتار و وجود بیش از ۱۶ میلیون مین بازمانده از جنگ عراق در ۵ استان مینزده، لقب دومین کشور آلوده به مین را در .جهان دارد؛ با توجه به این وسعت آلودگی هیچ یک از معاهدات بینالمللی منع به کارگیری مین را هم امضا نکرده است
آمار بسیار بالای تلفات غیرنظامی ناشی از انفجار مینهای زمینی در ایران و عدم رسیدگی مناسب به این مصدومان و نبود یک ساز و کار مناسب برای آگاهیرسانی از خطرات آن در مناطق مینزده، باعث نگرانی سازمانهای مدافع حقوق بشر و فعالان حقوق بشر شده است.
جدا از بحث کمبود آموزش و اطلاعرسانی به ساکنان نقاط مرزی و تجهیزات مدرن و بودجه مورد نیاز، باید به این واقعیت توجه داشت که مینهای ضد نفر به دلیل عمر طولانی و وزن سبک در اثر بارش نزولات جوی مرتبا جابه جا شده و همواره در کمین قربانیان خود هستند.
میادین مین در استانهای غربی ایران عموماً در مناطق باز واقع شدهاند و فاقد موانعی چون سیم خاردار و علامت گذاری هستند. مسئولین آموزش هم میگویند ما فقط میتوانیم به ساکنان مناطق مرزی آلوده به مین بگوییم که نزدیک نشوید! جلو نروید! دست نزنید! دور بمانید تا زنده بمانید.
درکوردستان مین با زندگی روزمره در هم آمیخته و مردم به ناچار بر روی مناطق مین گذاری شده قدم میگذارند، زیرا برای ادامه زندگی و امرار معاش مجبورند به کشاورزی و کولبری و تعلیف دامها بپردازند.
“ام آر آی” یا آگاه سازی از خطرات مین که یکی از شاخههای اصلی نهاد ملی مین است و موظف به آگاهیرسانی از خطرات مین اعم از کلاسهای مرتب، علامت گذاریهای برابر با استانداردهای بین المللی می باشد، در ایران تقریباً غیرفعال بوده و تنها مرکز مین زدایی در ایران است که از سال ١٣٨٠ آغار به کار نموده وازمعدود فعالیتهایش طی چند سال گذشته برپایی نمایشگاهی در در روز جهانی مین در تهران بوده که این اقدامات به هیچ وجه کفایت نمیکند، در حالی که یکی از الزامات این سازمان آموزش دادن به زبان مادری مردم منطقه است که اصولاً این اقدامات صورت نگرفته و علامت گذاریها هم انجام نشده است.
با استناد بە آمار بە ثبت رسیدە در مرکز آمار سازمان حقوق بشری هەنگاو، طی سال ١٣٩٧ دست کم ۵۵ شهروند در مرزهای کوردستان بە دلیل انفجار مین و مواد منفجرە قربانی شدەاند.
از مجموع ۵۵ نفری کە قربانی شدەاند ١۵ نفر جانشان را از دست دادە و ۴٠ نفر دیگر زخمی و نقص عضو شدەاند. دو تن از کشتە شدگان و یکی از زخمی ها شهروند کورد نبودەاند.