رضوان حکیمزاده معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش و پرورش: “اینکه به زبان مادری آموزش دهیم، امکانپذیر نیست زیرا به ضرر دانشآموزان است چرا که آنها فرصتهای موفقیت تحصیلی را از دست میدهند؛ البته پژوهشهای جهانی نیز این را تأیید میکند.” !!
رضوان حکیمزاده معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش و پرورش درباره «اجرای اصل ۱۵ قانون اساسی/ حق آموزش زبان مادری» اظهار کرد: آن چیزی که سیاست وزارت آموزش و پرورش است، طبق اصل قانون اساسی است؛ در قانون اساسی، آموزش زبان مادری نگفته است بلکه عنوان شده است آموزش زبان و ادبیات اقوام در کنار زبان فارسی، آزاد است.
وی ادامه داد: اینکه به زبان مادری آموزش دهیم، امکانپذیر نیست زیرا به ضرر دانشآموزان است چرا که آنها فرصتهای موفقیت تحصیلی را از دست میدهند؛ البته پژوهشهای جهانی نیز این را تأیید میکند.
حکیمزاده با بیان اینکه در جشنواره هویت ایرانی ـ اسلامی کودکان، یکی از آیتمها در برنامه این بود که به فرهنگ و زبان محلی توجه کردیم، گفت: یعنی در کنار اینکه زبان نُرم و معیار را به کودکان یاد میدهیم، ادبیات و فرهنگ زبان مادری را نیز به دانشآموزان آموزش میدهیم.
وی تصریح کرد: سیاست وزارت آموزش و پرورش در دوره پیشدبستانی و دبستان توجه به ادبیات قومی است و در این راستا تولیدات متعددی نیز داریم یعنی آموزش به زبان فارسی است اما ادبیات قومی و محلی را نیز به دانشآموزان آموزش میدهیم که در قالب داستانها و شعرهای محلی است.
سخنان رضوان حکیم زاده در حالی است که، زبان، بازتابدهندهی فرهنگ مردمیاست که به آن زبان سخن میگویند، نمایندهی هویت آنهاست؛ و دنیای آنها را آنطور که “بوده” و “هست” و یا آنگونه که “باید” باشد، تشریح میکند.
زبان مادری که یکی از مولفههای اصلی هویت و کرامت انسانیاست و داشتن و رشد و پرورش آن حق مسلم و طبیعی هر بشری شمرده میشود، اهمیت و جایگاه ویژه ای در فرهنگ انسانی و حق بشری پیدا میکند. به باور آگاهان حقوقی و زبان شناسان شناخت زبان مادری یکی از ملزومات انسانی است و هرانسانی برای شناخت خود و ریشه خود و نیز برای رشد خود باید با زبان مادری خویش نه تنها آشنا باشد، بلکه در شناخت و یاد گیری آن بکوشد. به تعبیر دقیق تر از منظر حقوق شهروندی از آنجایی که زبان مادری اولین ابزار ارتباط هر فرد با جهان بیرونی است و نیز نخستین ابزار بیان احساسات و عواطف و زبان اندیشیدن و آرزوهاست، آموزش به زبان مادری حق مسلم هر شهروند محسوب میشود.
در منشوری که توسط سازمان یونسکو تهیه و تصویب شده است. مطابق بندهای سهگانهی این منشور: “همه شاگردان مدارس باید تحصیلات رسمی خود را به زبان مادری خود آغاز کنند.”
به نظر شما چرا رژیم در ایران حق آمورش به زبان مادری را به مسئله سیاسی تبدیل کرده است؟
با استناد به خبرگزاری یول پرس و فارس