یک اقتصاددان درباره تمایل بانکها برای پرداخت تسهیلات به دولتیها گفت: توان بازپرداخت بالا و ضمانت شغلی از عللی است که بانکها را ترغیب میکند تا به کارمندان دولتی وام دهند.
چرا بانکهایی مثل بانک ملت با این حجم از بدهی به دولت و افراد دولتی تسهیلات میدهند؟
مرتضی عزتی، اقتصاددان درباره انواع تسهیلات تکلیفی بانکها گفت: در مسائل بانکی واژهها متفاوتاند. ممکن است تسهیلات تکلیفی باشد و نرخ سود بالایی داشته باشد و بانکها تمایل داشته باشند که به بخش دولتی تسهیلات بدهند، ممکن است تسهیلات تکلیفی با ضمانت معتبر باشد و قدرت نقد شوندگی بالایی داشته باشد، ممکن است تسهیلات تکلیفی باشد که نه ضمانت معتبر و نه سود بالایی داشته باشد. این که بانکها به افرادی که دولت گفنه وام دهند الزاما تکلیفی نیست. خیلی از تسهیلات را خود بانکها در توافق با موسسات و شرکتهایی که در بانک حساب دارند پرداخت میکنند.
تمایل بانکها به پرداخت تسهیلات به کارمندان دولت
عزتی ویژگیهای شغلی کارمندان دولتی را علت تمایل بانکها به پرداخت وام به آنها عنوان کرد و افزود: بانکها در پرداخت وام به کارکنان دولتی ضمانت شغلی و سازمانی آنها را در نظر میگیرند. کارکنان دولت مثل قضات، پزشکان، اعضای هیئت علمی و… که توان بازپرداختشان بالاست و اقساط خود را منظم پرداخت میکنند ویژگیهایی دارند که باعث تمایل بانکها به پرداخت وام به این افراد میشود. زیرا در صورت عدم پرداخت اقساط با یک نامه به سازمان از حقوق فرد کم میشود. از نظر بانکها چون با پرداخت وام به کارمندان دولتی پولهایشان سوخت نمیشود، ضمانتشان قوی است و سود بالا دارند، بنابراین مناسبترند.
مرتضی عزتی درباره لزوم و زمان تغییر نرخ سود سپردهها گفت: بیشتر از این که نیاز داشته باشیم نرخ سود سپردهها را تغییر دهیم، نیازمند ثبات و رشد اقتصادی هستیم. سود سپردهها دو طرف دارد؛ یک طرف این است که اگر نرخ سود سپردهها پایین بیاید افراد سپردههای خود را از بانک خارج میکنند. با این کار حجم مانده سپرده بانکها پایین میآید و نمیتوانند وام پرداخت کنند یا در فعالیتهای اقتصادی شرکت کنند. به دنبال کاهش فعالیت، سود بانکها پایین میآید، در نتیجه ورشکسته میشوند.
عزتی درباره نحوه تخصیص سود از سوی بانکها گفت: بانکها در شرایط فعلی برای تداوم فعالیت خود سود را بالا میبرند، اگر خود بانک برای این که بتواند به کار خود ادامه دهد فکر میکند باید سودش بالا برود، باید بالا برود. خود بانکها بهتر میفهمند در شرایط فعلی اقتصادی چه روند کمکشان میکند. افرادی که بیرون از بانکها هستند نمیتوانند اظهار نظر قطعی کنند.
وی در پایان ابراز کرد: در شرایط تلاطمهایی که در اقتصاد وجود دارد، در کوتاهمدت نیاز به ثبات داریم. نباید نرخها تغییر کند تا دغدغه سرمایهگذارها، مردم و تسهیلاتگیرندگان کاهش یابد.
با استناد به اقتصاد نیوز