مرکز اسناد حقوق بشر ایران امروز ترجمه فارسی جدیدترین گزارش این مرکز تحت عنوان «نادیده انگاشتن حقوق زندانیان در جمهوری اسلامی ایران» را منتشر کرده است. زندانی شدن چند نسل متوالی فعالان، مدافعان حقوق بشر، خبرنگاران و سایر شهروندان توسط حکومت ایران در قبل و بعد از انقلاب 1357 زندانهای این کشور را به صحنهای مهم در حیات سیاسی و فرهنگی ایران تبدیل کرده است. این گزارش با بررسی پانزده زندان و بازداشتگاه در سراسر ایران از دید زندانیان سابق و حال حاضر پرداخته و وضعیت زندانهای ایران را تشریح میکند.
با مطالعه شهادتنامههایی که برای اولین بار منتشر میشوند و همچنین روایتهای دیگر از جمله نامهها و خاطرات زندانیان سیاسی سابق و کنونی، این گزارش تحقیقی گسترده در مورد وضعیت زندانها و رفتار با زندانیان سیاسی در سیستم کیفری ایران را ارائه میدهد. در این گزارش نشان داده میشود که زندانهای ایران دچار ازدحام شدید، وضع بد بهداشتی، کیفیت پایین آب، امکانات ناکافی پزشکی، خشونت علیه زندانیان سیاسی و عقیدتی، و بدرفتاری دائمی با زندانیان از سوی مسئولان هستند. راد سنجابی، مدیر اجرایی مرکز اسناد حقوق بشر ایران، میگوید: « سالهای بسیاری است که تمام شواهدی که از داخل زندانهای کشور به دست میآید نشانگر وخامت شرایط زندگی روزمره زندانیان است.» وی میافزاید: «مشخص است که جمهوری اسلامی تلاشی برای رعایت موازین بینالمللی نظیر حداقل مقررات معيار براي رفتار با زندانيان و یا قوانین داخلی خود در ارتباط با شرایط زندانها نمیکند. هر دوی این موارد مرتبا و به طور سیستماتیک توسط سازمان زندانها و قوه قضاییه، که ناظر بر سازمان زندانها است، نادیده گرفته میشوند.»
در روزهای اخیر محمد ثلاث، درویش گنابادی با پرونده پر از ابهام اعدام شد.
علی، فرزند محمد ثلاث، درویش گنابادی که دوشنبه ۲۸ خرداد دو روز زودتر از موعد اعدام شد، با انتشار پیامی ویدیویی اعلام کرده که پدرش را پیش از آغاز جلسات دادگاه گریم میکردند که آثار شکنجه آشکار نشود. علی ثلاث میگوید بعد از اعدام هم جنازه پدرش را مخفیانه روانه بروجرد کردند که پزشکی قانونی نتواند آثار شکنجه را تشخیص دهد و تأیید کند. مقامات قضایی اما در همان حال به دروغ به خانواده اعدامی گفتند جنازه ثلاث در بیبی سکینه دفن شده است. عفو بین الملل، وزیر خارجه آمریکا و سخنگوی کاخ سفید اعدام محمد ثلاث را محکوم کرده اند.
علی ثلاث در این پیام به اعترافگیری از پدرش تحت شکنجه اشاره میکند:
«وکیلم به من زنگ زد و گفت بگویید [جسد اعدامی را] ببرند پزشکی قانونی. قانون این حق را به شما میدهد. شکنجههایی که شده بود خدای بالا سر شاهد است که هنوز جاهایش بود. پر سرش بخیه بو. سرش را که پایین میگرفت بخیهها معلوم میشدند. قبل از برگزاری جلسات دادگاه او را گریم میکردند که بخیهها زیاد معلوم نشود.»
در چند روز اخیر بحثهای گستردهای درباره حکم اعدام آقای ثلاث در شبکههای اجتماعی در گرفت. علاوه بر مخالفت با صدور حکم اعدام به عنوان مجازات، بسیاری از منتقدان درباره روند قضایی این پرونده ابراز تردید کردند و خواهان اعاده دادرسی بودند. آنها به غیرعلنی بودن بعضی جلسات دادگاه هم انتقاد داشتند.
حقوق زندانیان در جمهوری اسلامی ایران همچنان پایمال میشود.
منابع: