تبعیض رسانه ای و نخستین داور زن ایرانی، آیا تا به حال نام مهسا قربانی را شنیده اید؟ «مهسا قربانی»، داور بینالمللی ایران است که قرار است رقابتهای فوتبال جام ملتهای آسیا را قضاوت کند.
نخستین تجربههای داوری مهسا در آسیا، رقابتها در سطح زیر ۱۴ سال بود. او پنج سال متوالی به این مسابقات دعوت شد وتا سال ۲۰۱۶ در کلاسهای چشمانداز فوتبال آسیا شرکت میکرد. بعد تبدیل به داور بینالمللی ایران شد؛ دختر جوانی که میتوانست حالا رقابتهای رسمی آسیا را داوری کند. قوانین فیفا میگویند داوران بینالمللی بعد از موفقیت در رقابتهای قارهای، میتوانند بهعنوان «داور الیت»(همان داور نخبه)، برای رقابتهای جهانی انتخاب شوند. در کارنامه داوری مهسا میتوان قضاوت در مسابقات مقدماتی جام ملتها و رقابتهای جوانان آسیا را دید. او تقریبا مهمترین مسابقه نیمهنهایی جوانان آسیا بین ژاپن و کره را سوت زد. بعد به مرحله نهایی رقابتهای شرق آسیا دعوت شد و کنفدراسیون آسیا حساسترین بازی سال زنان، یعنی مسابقه کره شمالی و کره جنوبی را به او تحویل داد.
اما در ایران کسی از او تصویری در ذهن ندارد: «متاسفانه عادت کرده ام به شنیدن این جمله که چرا داوریهای شما اطلاعرسانی نمیشوند؟ مسلما همیشه آقایان بیش تر مورد توجه هستند. وقتی نگاه فدراسیون به فوتبال بانوان تا این حد متفاوت است، من انتظار ندارم که برنامههای ما مورد توجه باشند. من قرار است ماه مارچ در جام ملتهای آسیا داوری کنم. فدراسیون هنوز خبرش را اعلام نکرده است و من هم اعتراضی ندارم. ما عادت کرده ایم.»
مهسا نخستین داور ایرانی بود که زمان قضاوت در رقابتهای آسیایی، البسه مخصوص داورانِ زن کشورهای اسلامی را بر تن نکرد. کلاهی روی سر گذاشت و در زمین دوید. علی احمد الطریفی در آن زمان ناظر کنفدراسیون فوتبال آسیا بود و در واکنش به این امر گفت: «چه طور اجازه میدهید یک زن مسلمان با این لباس در زمین فوتبال قضاوت کند؟» مهسا علاقهای به باز کردن آن پرونده ندارد: «قوانین کنفدراسیون به ما اجازه صحبت کردن در مورد ناظران یا مقامات را نمیدهند. صحبت کردن در مورد چیزی که گذشته است، فایدهای ندارد. من به جام ملتهای آسیا نگاه میکنم؛ جایی که باید بهترین باشم.»
مهسا قربانی یکی از داوران رقابتهای جام ملتهای آسیا خواهد بود. او از کلیشهها بیرون میآید: «رؤیای من، قضاوت در جام جهانی است. در سطح آسیا بهترین و شاید سیاسیترین بازیها را به من دادند، حالا باید در جام ملتها خودم را محک بزنم. من تنها داوری هستم که در جام ملتهای آسیا قضاوت میکند و تجربه جهانی ندارد. باید از جام ملتها، به جام جهانی زنان برسم.»
او تنها داور ایرانی در جام ملت های آسیا است، حتی اگر فدراسیون فوتبال نام او را سانسور کرده باشد.