فرصتهایی طلایی که در آتش نژادپرستی میسوزد
سالهای سال است که بشر با مشکل نژادپرستی دستوپنجه نرم میکند. امروزه در بیشتر کشورهای پیشرفته جهان، نژادپرستی بهعنوان یک جنایت در نظر گرفته میشود و قوانینی برای مقابله جدی با آن طراحی شده است. هرچند هنوز آثاری از این پدیده زننده به چشم میخورد، مردم کشورهای پیشرفته با چیستی مفهوم نژادپرستی آشنا هستند و سعی میکنند تا حد امکان از آن پرهیز کنند.
اما در ایران آموزشهای لازم برای مقابله با نژادپرستی بسیار کم بوده است. همین موضوع باعث میشود که در مواردی با نسخه ایرانی نژادپرستی مواجه شویم. کافی است پای درد دل پناهجویان افغانی بنشینید، یا نظر دوستان خود را در مورد آنها بپرسید تا باور کنید وضعیت نژادپرستی در ایران نامطلوب است. علاوه بر تمام زشتیهای غیرانسانی این پدیده، نژادپرستی آثار اقتصادی منفیای دارد که در اینجا به آنها اشاره میکنیم.
تعریف نژادپرستی
به هر نوع قضاوت در مورد یک فرد که بر اساس محل تولد، رنگ پوست، قومیت یا دین باشد، نژادپرستی میگوییم. مثلا فرض کنید که کسی میخواهد به پزشک مراجعه کند. نام یک دکتر «شاهو اکبری» و نام دیگری «احد ترکی» است. بیمار ترجیح میدهد به پزشک دوم مراجعه کند چون از کردها خوشش نمیآید. او مرتکب نژادپرستی شده است. چون بجای میزان تخصص، سن و تجربه، مقدار دستمزد، سابقه کاری و زندگی علمی، محل تولد پزشک را ملاک قضاوت قرار داده است.
به هر نوع قضاوت در مورد یک فرد که بر اساس محل تولد، رنگ پوست، قومیت یا دین باشد، نژادپرستی میگوییم.
نژادپرستی میتواند به شکل «نژادپرستی مثبت» هم به چشم بیاید. این که فکر کنیم «آلمانیها سختکوش هستند»، «ژاپنیها منظماند»، «ایرانیها باهوشاند» و یا «اعراب ثروتمند هستند» هم میتواند از مصادیق نژادپرستی باشد. در عموم موارد آلمانیها، ژاپنیها، ایرانیها و اعراب از این پیشداوریهای مثبت ناراحت نمیشوند. برای همین کمتر به این شکل از نژادپرستی اعتراض میشود.